Webflow vs Wordpress

Webflow vs WordPress: Vilket är bättre?
39 % av alla webbplatser på internet använder WordPress. Även om det är en välkänd plattform finns det bättre lösningar för att skapa webbplatser. I den här artikeln går vi på djupet och jämför skillnaderna mellan WordPress och Webflow.
Webflow vs WordPress: Vilket är bättre?
I grunden är både WordPress och Webflow plattformar för att bygga webbplatser. Men ingen webbplats är den andra lik, och varje projekt har olika behov. Som webdesigner har du möjligheten att välja vilken plattform du vill använda. Om du är ny inom webbdesign går vi igenom båda plattformarna och lyfter fram deras för- och nackdelar, så att du kan bestämma vilken som passar bäst för ditt nästa webbprojekt.
Vad är WordPress?
WordPress är en gratis och öppen källkodsmjukvara. Det betyder att vem som helst kan ladda ner och använda den för att skapa en webbplats. Plattformen har funnits sedan 2003 och är en av de mest kända webbplatsbyggarna. Deras mål är att erbjuda mjukvara som fungerar med minimal inställning, så att du kan fokusera på att dela din berättelse, produkt eller tjänst.
För att använda WordPress behöver du bara köpa ett domännamn och webbhotell – sedan kan du ha en webbplats igång på några minuter.
Men vem passar WordPress bäst för, och vilka är fördelarna och nackdelarna med att använda plattformen?
Fördelar med WordPress
Låg kostnad
Design, utveckling och underhåll är relativt billigt. Med lite teknisk kunskap kan du själv hantera och uppdatera webbplatsen. Eftersom WordPress är en självhostad plattform kan du välja valfri webbhotellsleverantör, vilket ger låga startkostnader.
Lätt att uppdatera
En av de största anledningarna till att WordPress är populärt är att det är enkelt att uppdatera och lägga till nytt innehåll, särskilt för icke-tekniska användare. Detta är perfekt om en blogg är en central del av webbplatsen.
Etablerat varumärke
WordPress har funnits i nästan 20 år och är en av de mest igenkända plattformarna för att skapa webbplatser. Med en så stark varumärkeskännedom är det inte förvånande att över en tredjedel av alla webbplatser använder WordPress.
Perfekt för bloggar
WordPress började som en bloggplattform och inkluderar därför bloggfunktioner som taggar, plugins, widgets och kategorier. Att skapa ett nytt blogginlägg är en smidig process.
Plugins för anpassning
WordPress har ett enormt bibliotek av plugins som låter dig anpassa och lägga till funktioner på din webbplats. Oavsett om du vill skapa en e-handelsbutik eller lägga till specialfunktioner finns det en plugin för det.
Nackdelar med WordPress
Öppen källkod
Eftersom WordPress är öppen källkod finns det en risk att din webbplats kan hackas eller drabbas av tekniska problem. Om du inte har en utvecklare till hands måste du kunna felsöka själv.
Rörig kod
Många WordPress-teman skapar onödigt mycket kod, vilket kan göra webbplatsen långsam och leda till fel eller krascher. Detta kan påverka din SEO och öka avvisningsfrekvensen. Ständiga uppdateringar
Plugins och själva WordPress-mjukvaran måste uppdateras regelbundet. Uppdateringar kan orsaka fel och ibland förändra webbplatsens utseende eller funktioner.
Svårt att bygga ut från en blogg
Om du vill göra mer än bara en blogg, t.ex. skapa en e-handelsbutik, kan det vara svårt att anpassa WordPress utan en utvecklare. WooCommerce är en lösning, men den kan vara komplex att använda.
Begränsade designmöjligheter
WordPress använder teman för att visa webbplatser. Även om det finns många teman att välja mellan, kan de begränsa din designfrihet. För att skapa en helt anpassad design måste du kunna koda eller anlita en utvecklare.
Vad är Webflow?
Webflow är en visuell webbplatsbyggare utan krav på kodning. Men det är mer än bara ett designverktyg – det är också ett CMS och en hostingplattform. Webflow låter designers bygga professionella och anpassade webbplatser på ett visuellt sätt.
Fördelar med Webflow
Hela designprocessen blir smidigare
Traditionellt har webbdesign varit en tvådelad process där designers skapar wireframes och UI-mockups, som sedan utvecklare bygger. Med Webflow kan du designa och bygga direkt i samma verktyg.
Ren kod utan onödiga plugins
Till skillnad från WordPress som ofta genererar rörig kod, skapar Webflow ren HTML, CSS och JavaScript, vilket förbättrar webbplatsens hastighet.
Möjlighet att skapa avancerade animationer
Webflow gör det enkelt att skapa interaktiva och animerade webbupplevelser utan att behöva skriva kod.
Responsiv design med ett klick
Webflow gör det enkelt att förhandsgranska och anpassa designen för olika enheter – från dator till mobil.
Enkel CMS-hantering
Webflows CMS har en intuitiv redigeringsvy som gör det lätt för icke-tekniska användare att uppdatera innehåll, utan att navigera genom ett rörigt dashboard.
SEO-optimering
Webflow erbjuder inbyggda SEO-verktyg där du kan anpassa metatitlar, beskrivningar och andra viktiga SEO-inställningar utan att använda plugins.
Bra support och resurser
Webflow erbjuder support via Webflow University, blogg, forum, community och kundsupport, vilket gör det enklare att få hjälp jämfört med WordPress.
Full kontroll över design och layout
Den största fördelen med Webflow är att du kan skapa en skräddarsydd webbplats från grunden utan att begränsas av teman.
Vill du migrera från WordPress till Webflow?
Om du vill byta från WordPress till Webflow kan du göra det på några minuter. Du exporterar enkelt ditt WordPress-innehåll i en CSV-fil och importerar det till Webflow.
Men om din klient insisterar på att använda WordPress?
Om din kund föredrar WordPress kan du fortfarande designa webbplatsen i Webflow och använda Webflow Pages-plugin för att integrera den med WordPress.
Slutsats: Webflow eller WordPress?
WordPress är en bra lösning för blogg- och innehållsdrivna webbplatser, men Webflow är överlägset när det gäller designfrihet, ren kod och smidig hantering. Om du vill ha full kontroll över din webbdesign och slippa plugins och kodröror, är Webflow det bästa valet.